Olejek rycynowy ciągle nie jest tak popularny, jak powinien być ze względu na swoje działanie oraz szereg dobroczynnych właściwości. To naturalny środek, który jest stosowany w kosmetyce – to składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji. Jednak bardzo mało osób wie, że czysty olejek rycynowy, jaki można kupić w każdej aptece to nie tylko środek przeczyszczający, lecz także znakomity, naturalny produkt o wielu zastosowaniach.

Skąd bierze się olejek rycynowy i jego pielęgnacyjne właściwości?

Olejek rycynowy to substancja pochodzenia roślinnego, a pozyskuje się go z rośliny o nazwie rącznik pospolity (stąd inna nazwa: olej rącznikowy). Wyciska się go na zimno, a w procesie obróbki usuwana jest toksyczna substancja – rycyna. Olejek rycynowy jest dodawany do leków oraz kosmetyków. Dzieje się tak ze względu na jego skład: gliceryd kwasu rycynolowego, kwasu oleinowego, kwasu linolowego, kwasu palmitynowego i kwasu stearynowego.                         

W każdej aptece można bez problemu kupić buteleczkę olejku rycynowego, która kosztuje jedynie kilka złotych, a zwykle wystarcza na bardzo długo, bo olej jest wyjątkowo gęsty i tłusty, a przez to wydajny. To produkt docelowo przeznaczony do stosowania doustnego w przypadku zaparć, ponieważ wykazuje silne właściwości przeczyszczające. Jednak to tylko ułamek właściwości tego produktu. Zastosowania olejku rycynowego mogą być zaskakujące: doskonale nadaje się do zewnętrznej pielęgnacji – stosuje się go do pielęgnacji rzęs, brwi, włosów, paznokci, a także skóry twarzy i ciała.                                                                                               

Olejek rycynowy na rzęsy – naturalna odżywka wspomagająca wzrost włosków

Czysty olejek rycynowy można z powodzeniem stosować jako profesjonalną odżywkę do brwi i rzęs, której działanie jest naprawdę spektakularne. Wystarczy regularnie, najlepiej na noc, nakładać kilka kropli olejku na rzęsy oraz brwi i pozwolić substancji działać. Najwygodniejszy sposób to wykorzystanie zużytej, ale dokładnie umytej szczoteczki od tuszu do rzęs. Można również dodać odrobinę olejku, np. do mleczka do demakijażu oczu – w ten sposób podczas codziennego zmywania makijażu olej rycynowy również odżywi i wypielęgnuje rzęsy oraz brwi. Po takiej kuracji włoski będą dłuższe, mocniejsze, ale też ciemniejsze, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość – potrzeba przynajmniej kilku tygodni, żeby móc zobaczyć pierwsze efekty, ale zdecydowanie warto czekać.

Olej rycynowy na włosy, czyli sposób na domową pielęgnację

Skoro olejek rycynowy wspomaga wzrost i kondycję rzęs oraz brwi, to w analogiczny sposób działa również na włosy na głowie. Wystarczy wetrzeć porcję oleju w nasadę włosów oraz skórę głowy, aby w ten sposób pobudzić wzrost, odżywić i nawilżyć włosy. Równie dobrze olejek rycynowy sprawdzi się w przypadku suchych i zniszczonych końcówek. Najlepiej pozostawić olejek na noc, a następnego dnia dokładnie go zmyć. Ze stosowaniem tej naturalnej odżywki powinny uważać blondynki, ponieważ tak jak w przypadku brwi i rzęs – włosy będą trochę ciemniejsze.

Olejek rycynowy na twarz i ciało

Olej można stosować również jako swoiste serum do twarzy, które wygładza zmarszczki, wspomaga produkcję elastyny i kolagenu, działa antybakteryjnie na zmiany trądzikowe. Natomiast w przypadku ciała, zaleca się stosowanie olejku rycynowego w celu nawilżenia skóry, zredukowania poparzeń słonecznych, rozstępów, a nawet kurzajek. Olejek rycynowy na paznokcie też sprawdza się znakomicie.